Group

Portret Jo Timmermans

Oprichter & Ondernemer

Hoe het ooit begon
Jo (Johannes A.C.) Timmermans werd op 25 augustus 1912 in Diessen geboren. Jo ontwikkelde zijn ondernemerschap al op jonge leeftijd. Hij vergezelde zijn vader Jan vaak die – hoewel werkzaam in de agrarische sector – een grote liefde had voor de paardenhandel. Ook van zijn moeders kant – Sjo’s ouders hadden een herberg in Willemstad – was het ondernemerschap iets wat Jo vanaf het begin van zijn leven met de paplepel werd ingegoten.

Zo’n 90 jaar geleden begon de toen 20-jarige Jo Timmermans het bedrijf als handelaar in hooi en stro. Aanvankelijk runde hij de zaak vanuit de opkamer van Café Kerkzicht van zijn ouders in Diessen.

Jo breidde zijn bedrijf uit door vertegenwoordigers in dienst te nemen om voor hem hooi en stro in de regio op te kopen. En het bleef niet bij deze handel alleen, hij zag ook mogelijkheden voor graan en later kunstmest en kalk. Van midden jaren 40 tot eind jaren 50 reisde Jo wekelijks naar de beurs in Rotterdam om stro en graan te verhandelen.

De overstap van handel naar logistiek
In de jaren vijftig was hij één van de grootste stroleveranciers van Nederland. Zijn grootste klant was het leger. In 1952 werden de eerste twee kantoormedewerkers in het bedrijf verwelkomd. Dit vroeg om een passende huisvesting. Er werd een kantoor – met aangrenzende woning voor het gezin van Jo – gebouwd in de Julianastraat in Diessen.

De handel in hooi en stro had zijn hoogtepunt tussen de jaren 1937-1960. Begin jaren 60 werd het bedrijf verder uitgebreid met de handel in oud papier omdat de kartonindustrie oud papier ging gebruiken in plaats van stro voor de productie van papier. Toen de vraag naar stro opdroogde, werden de stroloodsen verbouwd tot warehouses voor de opslag van mallen voor de glasindustrie en golfkarton voor Philips. Timmermans Transport en Logistiek was hiermee ‘geboren’.  

Opnieuw bewees Jo dat hij de juiste keuze had gemaakt in het ondernemen. Het bedrijf bleef groeien. En dat waren zeker niet alleen de verdiensten van Jo. Zoals vaak wordt gezegd, schuilt achter iedere succesvolle ondernemer een sterk thuisfront. Zo ook bij Jo en zijn  vrouw To Timmermans – van Riet. Naast het runnen van het gezin met 5 kinderen, was zij op de achtergrond bij de ontwikkeling van het bedrijf betrokken. Zij stond klaar om de klanten en de leveranciers te ontvangen met een kopje koffie, warme maaltijd of een jenevertje om de deal af te ronden. Door de verkoop van haar stuk grond in Vessem kon zij daarnaast ook nog een financiële bijdrage leveren om de verdere groei mogelijk te maken. 

Verdere groei
In 1972 telde het bedrijf zo’n 20.000 m2 logistieke opslagruimte en 15 vrachtwagens. Drie jaar later waren dit zelfs 18 trucks en 27 medewerkers. In dat jaar kwam ook zijn zoon Jan op 22-jarige leeftijd in het bedrijf. Dit was het ontstaan van het familiebedrijf dat dit jaar 90 jaar bestaat!