Tuinmannen van Axell in het zonnetje

Hoe bijzonder. Pensioengerechtigde medewerkers die graag aan het werk blijven bij de organisatie. Wij hebben twee enthousiaste gepensioneerde chauffeurs die de tuin en het terrein van Axell onderhouden.  

De heren André Halters en Ben de Brouwer hebben altijd met plezier bij Axell, toenmalig Timmermans gewerkt.

Toen zijn de pensioenleeftijd hadden bereikt wilden zij niet ‘achter de geraniums’ gaan zitten. Bij Axell hebben Wim van Campen en Jan van Eijndhoven het terrein en de tuin meer dan 15 jaar bijgehouden.

Ook zij waren daarvoor werkzaam als chauffeur bij Timmermans. Toen zij lichamelijke problemen kregen, hebben Ben en André dit werk langzaam van hen overgenomen.  

Onder het genot van een kop koffie en een stuk taart zijn de heren geïnterviewd over hun werkverleden 

André Halters is van 1975 tot 1985 heftruckchauffeur geweest bij Axell voor Philips Golfkarton. Hij verzorgde alles wat van binnen naar buiten ging, inclusief de administratieve afhandeling. Het klaarzetten van de vracht en het papierwerk. Onder papierwerk verstonden zij toen een andere manier van werken zei André: “Een ruimte vol met kaartenbakken waarmee de voorraad handmatig werd bij- en afgeschreven.” 

Toen Philips zijn productie ging verplaatsen naar het buitenland dreigde de papier/golfkarton opslag te verdwijnen bij Timmermans in Diessen. Uit voorzorg is André een andere baan gaan zoeken. Achteraf gezien was dit niet nodig maar niet getreurd. Na 31 jaar voor een andere werkgever te hebben gewerkt kwam André met zijn pensioen weer terug bij Axell. Hij is ondertussen alweer 6 jaar werkzaam alleen heeft hij zijn heftruck ingewisseld voor een grasmaaier.  

Ben is een stuk langer in dienst geweest dan André. Ben was 27 jaar oud toen hij bij Timmermans ging werken. Als internationaal chauffeur. In die tijd waren er drie wagens die naar het buitenland, voornamelijk Frankrijk, reden. Hij weet nog goed te vertellen hoe het was: “Met een dikke portemonnee vol met munten om in een telefooncel naar huis te kunnen bellen”. Dit werk heeft hij maar liefst tien jaar gedaan, vaak heen met oud papier en terug met stro. Het comfort in de vrachtwagens was toen nog niet zoals het nu is. Wanneer het koud was moest de motor ‘s nachts blijven lopen. Van een stand kachel had nog niemand ooit gehoord. 

Toen er kindjes kwamen in het gezin De Brouwer wilde Ben na jarenlang verre afstanden rijden graag dichter bij huis blijven. Eind jaren tachtig, toen Kwantum als klant bij Timmermans werd binnengehaald was hij de eerste die zijn vinger opstak om in één van die wagens te gaan rijden. Vanaf dat moment werkte Ben mee aan de belevering van de detailhandel, een nieuw specialisme van Timmermans Transport & Logistiek. 

Lange werkdagen afbouwen 

Sinds 1980 tot 4 jaar geleden heeft Ben altijd meer dan 50 uur per week gewerkt. Vanuit Axell werd hem geadviseerd om rustig af te bouwen in plaats van abrupt te stoppen. Op dat moment zocht Axell ook nog een tuinman om André te ondersteunen. Dit zag Ben als de ideale manier om zijn 50-urige werkweek af te schalen naar 2.5 dag.  

Het vroege opstaan krijg je er niet zomaar uit 

Sinds het pensioen zitten de heren niet stil. Naast het werk in de tuin en op het terrein van Axell in Diessen houden zij ook graag hun eigen tuinen bij. Ben is ‘s ochtends om 07.00 uur te vinden in het zwembad en beide heren houden van het kijken naar sport: voetbal en wielrennen. Ze wandelen en fietsen beiden graag met hun vrouw en passen één dag in de week op de kleinkinderen. Voor de kleintjes is het soms lastig de begrijpen wat ‘pensioen’ inhoudt. Het jongste kleinkind van André vroeg aan hem: “Opa, u bent met pensioen en hoeft dan niet meer te werken maar nu gaat u toch naar uw werk?”.