Group, Logistics

Portret Jan Timmermans

Jan Timmermans – Tweede Generatie en visionair

Jan Timmermans, een visionaire leider, speelde een cruciale rol bij de groei van het familiebedrijf en was de drijvende kracht achter het uitbreiden van de activiteiten naar Polen. Als tweede generatie stond Jan voor uitdagingen, maar hij slaagde erin om het bedrijf door moeilijke tijden te loodsen en de groei te stimuleren.

Nadat hij zijn HEAO diploma had behaald, trad Jan toe tot het bedrijf waar hij ervaring opdeed in verschillende functies en de benodigde kwalificaties behaalde. In 1981 nam hij het bedrijf over van zijn vader Jo Timmermans. Ondanks de uitdagingen wist Jan het bedrijf succesvol uit te breiden. Er werd geïnvesteerd in het wagenpark, de opslagcapaciteit werd vergroot en nieuwe (inter)nationale klanten werden aangetrokken. Er werd veel aandacht besteed aan de kwaliteit (ISO 9002) en performance,  waardoor Timmermans uitgroeide tot een modern logistiek bedrijf.

In 1993 bereikte het bedrijf een belangrijke mijlpaal door het transportbedrijf In ‘t Veld over te nemen. Dit stelde Timmermans in staat om de activiteiten uit te breiden naar Etten-Leur en een “public warehousing” bedrijf te worden, dat naast transport en opslag, ook handling en voorraadbeheer diensten aanbiedt.

Jan Timmermans had een visie die verder reikte dan nationale grenzen. In de jaren 90 ontwikkelde zich een vriendschapsband tussen de gemeente Diessen en het Poolse Rakoniewice. Dit leidde ertoe dat Timmermans hulpgoederen naar Polen ging vervoeren. Jan zag daar de kans om werkgelegenheid in Polen te creëren en tegelijkertijd met de ervaring uit Nederland nieuwe logistieke activiteiten op te starten in Polen. In 1996 richtte Timmermans een zusterbedrijf op genaamd Ponetex Logistics (Polen Nederland Transport Expeditie).

Maar daar bleef het niet bij. Jan zag ook mogelijkheden om een oplossing te creëren voor de krapte  op de Nederlandse arbeidsmarkt. In 1999 richtte Jan Axell op, een uitzendorganisatie die zich aanvankelijk richtte op het leveren van Poolse flexwerkers voor logistieke functies voor de eigen organisatie. Axell hielp de Poolse werknemers zich te vestigen in Nederland door hun woningen en begeleiding aan te bieden. De samenwerking tussen Poolse en Nederlandse werknemers bleek zeer succesvol, en het uitzendbureau breidde zich uit door gekwalificeerd personeel aan verschillende externe bedrijven te leveren.

Het leiderschap en de ondernemersgeest van Jan hebben geleid tot aanzienlijke groei voor het bedrijf. De uitbreiding naar Polen gaf ook de mogelijkheid om te profiteren van de veelbelovende logistieke sector in de regio. Daarnaast was Jan actief betrokken in de branche, zat in het hoofdbestuur van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en nam deel aan de onderhandelingen over collectieve arbeidsovereenkomsten.

De visie en vastberadenheid van Jan Timmermans hebben het bedrijf getransformeerd tot een succesvol en gerespecteerd familiebedrijf met sterke kernwaarden, dat haar aanwezigheid heeft uitgebreid over de grenzen heen en groei heeft gestimuleerd in de logistieke sector.